Mátra

Mátra

2014. május 24., szombat

Nem jött össze...

Tikkasztó meleg van,feltankolok frissítővel és elindulok bringázni. Gondolataimban motoszkál a Mátra,végül Salgótarján-Dolinka lesz a cél,onnan talán a Pécskő hegy is beleférhet.

Szóval napsütés,meleg...,szépen haladok,semmi megerőltető csak tekerek egyenletesen. Kisterenye után elérem Újlakot és mintha néhány csepp esőt éreznék,ami lehetséges,mert balról csúnya szürke felhők gyülekeznek. Nem akarok megázni! Hol lehet menedék? S-top..,felüljáró alatt..,Mol kút,így sorban.

Tekerek tovább,majd kialakul. Salgótarján előtt a felüljárónál már intenzíven esik az eső.


Menedékhely a felüljáró alatt

Hamarosan társaságom is lesz,egy fiatalember szakadt bringával,ontja magából a hülyeséget. Szerencsémre az első csendesebb résznél tovább megy (van sárvédője...),én még kivárok. Hamarosan érkezik egy bácsika,aki dúdol magában,kerékpárjára a pumpa spárgával felkötve,a szimatszatyor pántja a kormány rúdra tekerve (kormánytáska),kürt,csengő,tükör,lámpa...,zsúfolásig telepakolt kormány.
Bővül a csapat,érkezik egy középkorú apa,tízéves forma fiával már esőben...,az utolsó pillanatban.


Bőségesen esik...

Jégeső

Már egy órája itt állok és nem látni Salgótarjánt,közben beparkol egy robogós párocska is,nem kockáztatnak. Csendesedik,viszont hideg szél fúj és ha visszafelé indulok akkor támogatni fog hátszelem lesz,viszont hozza az esőt is magával.
No gyerünk! Csak szépen óvatosan,nem akarom felszedni a vizet. Ez megy egy jó kilométeren keresztül,onnantól fogva teljesen száraz az aszfalt,lehet tekerni,tekerek is....
Kisterenye...,csöpp-csöpp-csöpp...,szemerkélni kezd az eső. Bevágódok apósomékhoz,a forgatókönyv az előző,intenzív eső..., jégeső.

Többször próbálok elindulni hazafelé,de mindig rákezd egy kicsit...,eláll...,újra rákezd...,nem baj megebédelek,kávézok.

Előbújik a Nap,eljön a pillanat,elindulok. Lassan,víztócsákat kerülgetve a régi úton. (gyorsan szárad...)


A régi úton...,újra szép idő van

Nem rohanok

Szürke felhők gyülekeznek (már megint),ezért hazafelé veszem az irányt.

Távol voltam több mint 4 órát,ebből 80 percet sikerült bringázással tölteni,de szárazon megúsztam ezt a kanyart,nem volt kedvem megázni,nem is úgy indultam el.

A Dolinkát majd bepótolom más alkalommal.